Χρήσιμες συμβουλές για την καρδιά σας

Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας.

Τρώτε υγιεινά 4 – 5 φορές την ημέρα, αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες τροφές.   Ξεκινήστε χάνοντας το περιττό βάρος σας χωρίς όμως υπερβολές. Προσπαθήστε μόνος ή σε συνεργασία με διατροφολόγο να χάσετε σταδιακά τα παραπανίσια κιλά. Με τον τρόπο αυτό θα διατηρήσετε  το αποτέλεσμα.

Ασκηθείτε καθημερινά. Συνδυάστε την αερόβια άσκηση όπως είναι το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι ή ο χορός, με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Με τον τρόπο αυτό θα διατηρήσετε το ιδανικό βάρος, θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, και θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικότερα καρδιακές παθήσεις. Ακολουθήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα άθλησης 30 – 40 λεπτών με ασκήσεις που σας ταιριάζουν και σας ευχαριστούν.  

Διαχειριστείτε το καθημερινό στρες. Το άγχος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Το υπερβολικό άγχος όμως μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες ή σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα άσκησης ή απλά περπατήστε, και ασχοληθείτε με κάτι που να γεμίζει ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο σας.

Περιορίστε το αλκοόλ. Η αλκοόλη έχει βλαπτική δράση στον καρδιακό μυ, ενώ μπορεί να αποτελέσει και αιτία αρρυθμιών. Πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα που είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμο για την καρδιά.

Προσπαθήσετε να διακόψετε το κάπνισμα. Το τσιγάρο βλάπτει την καρδιά και τις αρτηρίες σας προκαλώντας καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Κοιμηθείτε σωστά. Οι λίγες ώρες ύπνου οδηγούν σε λανθασμένες διαιτητικές επιλογές, αλλά και μέσω ορμονικών διαταραχών, σε ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό  και σε αρτηριακή υπέρταση. Κοιμηθείτε νωρίς αποφεύγοντας οθόνες κινητών και υπολογιστών, με τη συντροφιά ενός καλού βιβλίου.

Το κλειδί είναι να διαμορφώσετε ένα πλάνο το οποίο θα είστε σε θέση να ακολουθείτε.”

Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής προλαμβάνετε όχι μόνο την εμφάνιση καρδιοπαθειών αλλά και αποφεύγετε παθήσεις όπως ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, ορισμένες μορφές καρκίνου, η οστεοπόρωση, η κατάθλιψη και πολλά άλλα.  

Ακόμα όμως και αν πάσχετε από καρδιακή ή κάποια άλλη νόσο η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη ρύθμισή της.