Αρτηριακή Υπέρταση

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς της υγείας σας. Μπορείτε όμως εύκολα να τη ρυθμίσετε με την αλλαγή ορισμένων βλαβερών συνηθειών σας και την τακτική λήψη φαρμακευτικής αγωγής αν ο καρδιολόγος την κρίνει απαραίτητη. Ταυτόχρονα, μπορείτε εύκολα να την παρακολουθείτε μετρώντας την τακτικά με ένα έγκυρο πιεσόμετρο.

cover photo
Τι είναι η Αρτηριακή Υπέρταση;

Η πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των μεγάλων αρτηριών καθώς μεταφέρεται από την καρδιά σας στα υπόλοιπα όργανα του σώματός σας λέγεται αρτηριακή πίεση. Αρτηριακή υπέρταση είναι η σταθερή αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Αν η αρτηριακή υπέρταση δεν ρυθμιστεί μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες για τη ζωή παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, η περιφερική αγγειοπάθεια, η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η νεφρική ανεπάρκεια.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω Αρτηριακή Υπέρταση;

Η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να παρουσιαστεί χωρίς να έχετε συμπτώματα ή προειδοποιητικές ενδείξεις. Ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσετε είναι η τακτική μέτρησή της ώστε να γίνουν έγκαιρες παρεμβάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια,  η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να γίνει αντιληπτή με πονοκέφαλο, ζάλη ή ρινορραγία.

Πώς πρέπει να μετρώ την πίεσή μου;

Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται πάντα σε καθιστή θέση αφού παραμείνετε στη θέση αυτή για 5 με 10 λεπτά. Το χέρι στο οποίο μετράτε την πίεση πρέπει να είναι ακουμπισμένο σε σταθερή επιφάνεια στο ύψος της καρδιάς. Η περιχειρίδα πρέπει να εφαρμόζει καλά πάνω στο μπράτσο χωρίς να παρεμβάλλεται το μανίκι, αλλά και χωρίς αυτό να είναι σφιχτά γυρισμένο στο μπράτσο σας. Τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τη μέτρηση της πίεσης, θα πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα.

Όταν μετράτε την πίεση σας στο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο βλέπετε τρία νούμερα.

  • Το πρώτο (η επάνω μέτρηση) αντιπροσωπεύει την συστολική (ή μεγάλη) πίεση, δηλαδή την πίεση όταν συστέλλεται η καρδιά σας.
  • Το δεύτερο (η μεσαία μέτρηση) αντιπροσωπεύει τη διαστολική (ή μικρή) πίεση, δηλαδή την πίεση όταν χαλαρώνει η καρδιά σας πριν τον επόμενο χτύπο ώστε να δεχτεί το αίμα από τους πνεύμονές σας.
  • Το τρίτο (η κάτω μέτρηση) είναι οι παλμοί σας.

Καλό είναι να μετράτε την πίεση τρεις φορές με μεσοδιάστημα 2-3 λεπτών, και να υπολογίζετε τον μέσο όρο της δεύτερης και της τρίτης μέτρησης. 

Τι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης;

Αρκετοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ορισμένους από τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε.

Παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε:

    Τα φάρμακά σας. Μιλήστε με τον καρδιολόγο σχετικά με τα φάρμακα που λαμβάνετε ώστε να διαπιστώσει αν ευθύνονται για την αύξηση της πίεσής σας.

    Οι συνήθειές σας. Αν πίνετε αλκοόλ,  αν τρώτε πολύ αλάτι, αν δεν γυμνάζεστε και αν καπνίζετε αυξάνετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε αρτηριακή υπέρταση.

    Οι παθήσεις σας. Ορισμένα προβλήματα υγείας μπορεί να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, οι παθήσεις του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων, καθώς και η άπνοια στον ύπνο. Η ρύθμισή τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της πίεσής σας.

    Το υπερβολικό άγχος μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.

Παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε:

    Η ηλικία σας. Ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης αυξάνεται με την ηλικία.

    Το οικογενειακό σας ιστορικό. Αν οι γονείς σας έχουν υπέρταση έχετε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσετε και εσείς. Στην περίπτωση λοιπόν που το γνωρίζετε μπορείτε να λάβετε έγκαιρα προληπτικά υγιεινοδιαιτητικά μέτρα.

Πώς αντιμετωπίζεται η Αρτηριακή Υπέρταση;

Η Αρτηριακή Υπέρταση αντιμετωπίζεται προσεγγίζοντας εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση και με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες του κάθε ασθενή. 

Τα κύρια μέτρα που προτείνει ο καρδιολόγος είναι:
  • Τροποποίηση των διατροφικών σας συνηθειών με πρότυπο τη μεσογειακή διατροφή, περιορισμό του αλατιού, του αλκοόλ και του καφέ, καθώς και διακοπή του καπνίσματος
  • Σχεδιασμό ενός ρεαλιστικού προγράμματος άσκησης, εναρμονισμένου στις δικές σας προτιμήσεις
  • Έναρξη φαρμακευτικής αγωγής όταν τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα που προτάθηκαν δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα

Αρκετές φορές, η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και η μείωση του αλατιού και των λιπαρών στη διατροφή αρκούν για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης χωρίς να χρειαστεί να λάβετε αντιϋπερτασικά φάρμακα.