Βιογραφικό

Δημήτρης Στεργίου - Ειδικός Καρδιολόγος

Dr. Στεργίου Δημήτρης Ειδικός Καρδιολόγος

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη όπου και ολοκλήρωσα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φοίτησα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά την αποφοίτησή μου υπηρέτησα ως αγροτικός ιατρός στο Π.Ι. Παναγίας Θάσου. Ακολούθως, αφού ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία ως οπλίτης ιατρός ειδικεύθηκα στην Καρδιολογία στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ. Εκεί παρέμεινα και ως επιστημονικός συνεργάτης επί σειρά ετών με κύριο αντικείμενο την τοποθέτηση βηματοδοτικών συστημάτων, καθώς και την παρακολούθηση ασθενών με βηματοδότη στα εξωτερικά ιατρεία. Παράλληλα, εργάστηκα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο.

Από το 2002 έως το 2014 εργάσθηκα ως καρδιολόγος στα ιατρεία και στο εργαστήριο υπερήχων του κρατικού φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Το 2006 μετεκπαιδεύτηκα στην υπερηχοκαρδιογραφία (stress echo, contrast echo, διοισοφάγειος υπερηχοκαρδιογραφία, myocardial perfusion imaging) στο Nebraska Medical Center στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπό την εποπτεία του καθηγητού Thomas Porter.

Έχω λάβει τη ευρωπαϊκή διαπίστευση (Accreditation) του European Society Of Echocardiography για την διενέργεια και ερμηνεία διαθωρακικών υπερηχοκαρδιογραφικών μελετών, ενώ μετά από  μετεκπαίδευση στις νεώτερες υπερηχοκαρδιογραφικές τεχνικές έλαβα διαπίστευση από το Υπουργείο Υγείας για διενέργεια διοισοφάγειου υπερηχογραφήματος και stress echo.

Εξειδικεύθηκα επί διετία στην Αθλητική Καρδιολογία (MSc in Sports Cardiology) στο διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο Αθλητικής Καρδιολογίας και Κληρονομούμενων Καρδιακών Παθήσεων στο St George’s University στο Λονδίνο υπό την εποπτεία των καθηγητών Sanjay Sharma και Michael Papadakis.

Από το 1999 έως σήμερα είμαι μέλος του European Society of Echocardiography, του American Society of Echocardiography, καθώς και του European Association of Preventive Cardiology με ενεργό συμμετοχή στο Sports Cardiology and Exercise Section.

Το 2005 σε συνεργασία με τη σύζυγό μου ακτινολόγο Κατερίνα Ξυνού ολοκλήρωσα τη μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια της 6ης έκδοσης της Υπερηχοκαρδιογραφίας του Feigenbaum από τις εκδόσεις Σιώκη, με προλογήσαντα τον καθηγητή P. Nihoyiannopoulos.

Από το 2000 έως σήμερα διατηρώ ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Εθνικής Αμύνης 40, με δυνατότητα διενέργειας υπερηχοκαρδιογραφικής μελέτης, stress echo, δοκιμασίας κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα, καθώς και 24ωρης, αλλά και πολυήμερης, παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού (Holter).

Στο ιατρείο παρακολουθούνται μεταξύ άλλων:

 ασθενείς με:

  • Αρτηριακή Υπέρταση
  • Δυσλιπιδαιμία
  • Αρρυθμίες
  • Βηματοδότη
  • Στεφανιαία Νόσο
  • Μυοκαρδιοπάθειες

αθλητές στα πλαίσια προαθλητικού και αγωνιστικού ελέγχου

ενήλικες στα πλαίσια check-up, καθώς και

παιδιά:

  • για διερεύνηση φυσημάτων
  • στα πλαίσια προαθλητικού ελέγχου

Η μακρόχρονη προσωπική ενασχόληση με τον αθλητισμό, ως παίκτης της ομάδας μπάσκετ του Δημόκριτου Θεσσαλονίκης αρχικά, και ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων στη συνέχεια, καθώς και η πολυετής ιατρική εμπειρία – σε επίπεδο αθλητικών σωματείων αλλά και προληπτικών καρδιολογικών ελέγχων με τον οργανισμό Cardiac Risk in the Young (CRY) στη Μεγάλη Βρετανία – σε συνδυασμό με την μετεκπαίδευση στην Αθλητική Καρδιολογία στο Λονδίνο, οδήγησαν στη δημιουργία του Ιατρείου Αθλητικής Καρδιολογίας “CardioSports” στη Θεσσαλονίκη.