Αθλητική Καρδιολογία

Η ανάγκη για ασφαλή συμμετοχή αθλητών και ανθρώπων κάθε ηλικίας σε αθλητικές δραστηριότητες, δημιούργησε την Αθλητική Καρδιολογία (Sports Cardiology).

Η Αθλητική Καρδιολογία ανιχνεύει πρώιμα κληρονομούμενες και επίκτητες καρδιακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο και αρρυθμίες, προλαμβάνοντας έτσι τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

cover photo

Η ευεργετική επίδραση της άθλησης στην σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία είναι γνωστή και τεκμηριωμένη. Με την άθληση κάνεις καλό στην καρδιά σου.

Ωστόσο αν ένας αθλητής πάσχει από κάποια καρδιαγγειακή νόσο η οποία μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, τότε υπάρχει τριπλάσια πιθανότητα η άθληση να αποβεί μοιραία.

Η είδηση τέτοιων οδυνηρών περιστατικών σε φαινομενικά υγιή νέα άτομα, εξαιρετικής φυσικής κατάστασης,  προκαλεί έντονη ανησυχία και ανασφάλεια σε γονείς, αθλητές και προπονητές.

Η ανάγκη για ασφαλή συμμετοχή αθλητών και ανθρώπων κάθε ηλικίας σε αθλητικές δραστηριότητες δημιούργησε την Αθλητική Καρδιολογία (Sports Cardiology).

Η Αθλητική Καρδιολογία ανιχνεύει πρώιμα κληρονομούμενες και επίκτητες καρδιακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο και αρρυθμίες,  προλαμβάνοντας έτσι τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Τι προσφέρει ο Καρδιολόγος της Άθλησης;
 • ξέρει να αναγνωρίζει τις φυσιολογικές προσαρμογές της καρδιάς των αθλητών και να τις διαφοροποιεί από παθολογικές καταστάσεις
  που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους
 • είναι σε θέση να διαγνώσει υποκείμενες καρδιακές νόσους,
  κληρονομούμενες ή επίκτητες, και να δώσει σαφείς οδηγίες
  για ασφαλή συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες
 • γνωρίζει τον ενδεδειγμένο τρόπο προαθλητικού ελέγχου
  και αποφεύγει άσκοπες εξετάσεις, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις,
  άστοχους περιορισμούς, εσφαλμένη καθοδήγηση
 • σχεδιάζει εξατομικευμένα αθλητικά προγράμματα για την καρδιακή αποκατάσταση ασθενών με διαγνωσμένη καρδιακή νόσο
  ή μετά από καρδιολογική επέμβαση
 • κατανοεί απόλυτα τις απαιτήσεις των ανταγωνιστικών αθλημάτων και την ψυχολογία των αθλητών
 • οργανώνει πλάνο αντιμετώπισης επειγόντων ιατρικών περιστατικών σε αθλητικούς αγώνες και εκπαιδεύει κατάλληλα τους υπεύθυνους των αθλητικών χώρων

Η μακρόχρονη προσωπική ενασχόληση μου με τον αθλητισμό, ως παίκτης της ομάδος μπάσκετ του Δημοκρίτου Θεσσαλονίκης αρχικά και ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων στη συνέχεια, καθώς και η πολυετής ιατρική εμπειρία μου – σε επίπεδο αθλητικών σωματείων αλλά και προληπτικών καρδιολογικών ελέγχων με τον οργανισμό Cardiac Risk in the Young (CRY) στη Μεγάλη Βρετανία – σε συνδυασμό με την εξειδίκευσή μου στην Αθλητική Καρδιολογία στο Λονδίνο, οδήγησαν στη δημιουργία του Ιατρείου Αθλητικής Καρδιολογίας  CardioSports στη Θεσσαλονίκη.

Γιατί το CardioSports?
 • Γιατί απευθύνεται σε αθλητές όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων, ειδικά αυτούς που αντιμετωπίζουν καρδιολογικό πρόβλημα, παρέχοντας την εξατομικευμένη φροντίδα που απαιτείται.
 • Γιατί προσεγγίζει ολοκληρωμένα τον κάθε αθλητή ενσωματώνοντας γνώσεις κλινικής καρδιολογίας, καρδιακής απεικόνισης, ηλεκτροφυσιολογίας και αθλητικής ψυχολογίας. Στα πλαίσια αυτά συνεργάζεται στενά με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως ορθοπεδικούς και πνευμονολόγους, με εργοφυσιολόγους, φυσιοθεραπευτές και προπονητές.
 • Γιατί έχει ως κύριο άξονα τις προσωπικές ανάγκες και τους στόχους του κάθε αθλητή ενισχύοντας το ρόλο του στην διαχείριση του προβλήματός του.