Καρδιολόγος Δημήτρης Στεργίου

Μετεκπαιδευθείς στην Υπερηχοκαρδιογραφία στο Nebraska Medical Center, Omaha USA
και στην Αθλητική Καρδιολογία στο St. George’s Hospital, London UK

Οδηγίες για άθληση στον γενικό πληθυσμό

Τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων έχουν επιβεβαιωθεί σε μεγάλες σειρές μελετών. Η αερόβια άσκηση, όπως και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, είναι εξαιρετικά επωφελείς για την φυσική κατάσταση και κατ’ επέκταση για την υγεία. Υπάρχουν σημαντικές μελέτες που καταδεικνύουν τη σχέση μεταξύ οφέλους και ποσότητας της άσκησης αναφορικά με τις καρδιαγγειακές νόσους. Η άσκηση έχει επίσης ευνοϊκή επίδραση και σε άλλες παραμέτρους, όπως στην αρτηριακή πίεση, στον σακχαρώδη διαβήτη και στα επίπεδα χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, μπορεί να μειώσει τόσο την συστολική όσο και την διαστολική πίεση, να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αλλά και να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμισή του, και τέλος να μειώσει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακή) χοληστερόλης και να αυξήσει την HDL (καλή) χοληστερόλη.


Τον Αύγουστο του 2007 δημοσιεύθηκαν αναθεωρημένες οδηγίες σχετικά με την άσκηση στους ενήλικες (18 έως 65 ετών) όπου επισημαίνεται ότι η τακτική άσκηση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και πρώιμου θανάτου. Στις οδηγίες αυτές αναφέρεται ότι για την διατήρηση της υγείας οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται αερόβια γυμναστική μέτριας έντασης για 30 λεπτά πέντε τουλάχιστο φορές εβδομαδιαίως ή μεγάλης έντασης για τουλάχιστο 20 λεπτά τρείς φορές εβδομαδιαίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να προτιμηθεί συνδυασμός αερόβιας άσκησης μέτριας και μεγάλης έντασης. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι ως μέτριας έντασης αερόβια άσκηση θεωρείται αυτή που προκαλεί αισθητή αύξηση της καρδιακής συχνότητας όπως η γρήγορη βάδιση με ταχύτητα 5-6,5 χιλ/ώρα, ενώ μεγάλης έντασης όταν η ταχύτητα βάδισης αυξάνει σε 7-11 χιλ/ώρα. Εναλλακτικά ως αερόβια άσκηση μπορεί είναι η κολύμβηση, η ποδηλασία και τα ομαδικά ανταγωνιστικά αθλήματα (καλαθοσφαίριση, ποδόσφαιρο, τένις, κ.α.).
Εκτός από την αερόβια άσκηση στις οδηγίες που έχουν δημοσιευθεί αναφέρονται και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστο δύο φορές εβδομαδιαίως. Συστήνεται να εκτελούνται 8 έως 10 ασκήσεις για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες με 8-12 επαναλήψεις για κάθε μυϊκή ομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπέρβαση της ελάχιστης συνιστώμενης ποσότητας αερόβιας άσκησης ή ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης παρέχει επιπλέον όφελος, τόσο στην φυσική κατάσταση, όσο και στην γενικότερη υγεία του ασκούμενου.
‘Όσον αφορά στην απώλεια ή και στη διατήρηση του σωματικού βάρους, εκείνοι οι οποίοι ασκούνται για 45 έως 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας με μέτρια προς υψηλή ένταση αποφεύγουν την αύξηση του βάρους τους, παράλληλα βέβαια με προσαρμογή των διαιτητικών συνηθειών.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι πριν από την έναρξη προγραμμάτων άσκησης οι άνδρες ηλικίας πάνω από 45 ετών, οι γυναίκες πάνω από 55, τα άτομα με περισσότερους από 2 παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, καθώς και άτομα ύποπτα για στεφανιαία νόσο πρέπει να υποβάλλονται σε καρδιολογικό έλεγχο.