Greek English

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δdocumentιεύθυνση: Εθνικής Αμύνης 40

τηλ: 2310 236288

κιν: 6944715337

mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

facebook

Τι είναι καρδιολογικός έλεγχος

Αρκετές φορές, και ειδικά μετά από αιφνίδια καρδιακή νόσο σε συγγενικό άτομο ή μετά από απώλεια προσφιλούς προσώπου, πολλά άτομα προσέρχονται στα καρδιολογικά ιατρεία ζητώντας προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο («check up»).
Υπάρχει, δυστυχώς, η πεποίθηση ότι κάποιες καρδιολογικές εξετάσεις μπορούν να αποκλείσουν την ύπαρξη καρδιοπαθειών, μοιραίων για τη ζωή, ακόμη και προτού αυτές δώσουν ύποπτα σημάδια ικανά να προκαλέσουν ανησυχία στον εξεταζόμενο.


Συνήθως μάλιστα, ο αποκλεισμός εμφανών παθολογικών καταστάσεων μέσω των εξετάσεων αυτών, τους βεβαιώνει ότι είναι απολύτως υγιείς, με αποτέλεσμα τη συνέχιση των βλαβερών για την υγεία συνηθειών, όπως το κάπνισμα και τη κακή διατροφή, οι οποίες σε συνδυασμό με την απουσία άσκησης είναι κύρια υπεύθυνες για την παχυσαρκία, την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακής υπέρτασης, αθηρωμάτωσης των αρτηριών, και άλλων νοσηρών καταστάσεων.
Το πιο σημαντικό για τον εξεταζόμενο είναι να γνωρίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πρόληψη. Και σίγουρα πρόληψη, όπως τονίσθηκε προηγουμένως, δεν είναι η ετήσια καρδιολογική επίσκεψη και οι ανά εξάμηνο εργαστηριακές εξετάσεις. Άλλωστε, ας μην λησμονούμε ότι και στην Καρδιολογία ισχύει το θεώρημα του Bayes. Η ευαισθησία, δηλαδή, μίας εξέτασης να αποκαλύψει κάποια καρδιαγγειακή πάθηση σε άτομο με χαμηλή πιθανότητα να έχει αυτήν την πάθηση είναι μικρή. Όσο μεγαλύτερη υπόνοια υπάρχει σε έναν εξεταζόμενο, όμως, να έχει κάποια καρδιακή νόσο, τόσο πιο ευαίσθητες καθίστανται οι συγκεκριμένες και απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί από τον καρδιολόγο, ώστε να αποκαλύψουν τη νόσο. Με άλλα λόγια, η πιθανότητα ένας νέος άνθρωπος που δεν καπνίζει, χωρίς κληρονομικό ιστορικό, και με φυσιολογικό βάρος σώματος, να έχει καρδιακή νόσο όταν αναφέρει πόνο στο στήθος, είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που έχει ένας μεσήλικας καπνιστής, υπέρβαρος, με συνοδές νόσους, όπως υπέρταση, διαβήτη ή δυσλιπιδαιμία.
Ποιες όμως είναι οι καρδιολογικές εξετάσεις που θα πρέπει να υποβληθεί ο εξεταζόμενος; Πρωταρχικό ρόλο έχει το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό. Καμία εξέταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη σωστή και ενδελεχή λήψη του ιστορικού, η οποία τις περισσότερες φορές θέτει τη διάγνωση, και απλά περιμένει την επαλήθευσή της από τις υπόλοιπες εξετάσεις.
Όταν λοιπόν η επίσκεψη γίνεται απλά επειδή δεν έχουν προηγηθεί στο παρελθόν καρδιολογικές εξετάσεις, τότε, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, ή το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό θα αποφασιστεί ποιες θα είναι οι εξετάσεις που θα διενεργηθούν στη συνέχεια. Αφού προηγηθεί η λεπτομερής κλινική εξέταση, ακολουθεί το ηλεκτροκαρδιογράφημα και ο υπερηχογραφικός έλεγχος της καρδιάς. Αν το άτομο είναι μέσης ηλικίας μπορεί να προστεθεί η δοκιμασία κόπωσης, η οποία θα εκτιμηθεί αρχικά ως εξέταση αναφοράς, αλλά και εκτίμησης της λειτουργικής κατάστασης του εξεταζομένου, καθώς και η μέτρηση του σφυροβραχιόνιου δείκτη, ειδικά σε καπνιστές ή άτομα με περιφερική αγγειοπάθεια. Όλες οι άλλες καρδιολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται όταν χρειάζεται να επιλυθούν προβλήματα υγείας που αναφέρει το άτομο, όπως για παράδειγμα εμφάνιση υπέρτασης, αρρυθμίας κ.α. Τότε ανάλογα με το πρόβλημα θα χρειαστεί να τοποθετηθεί Holter ρυθμού ή να γίνει 24ωρη μέτρηση της αρτηριακής του πίεσης. Οι εξετάσεις, λοιπόν, πρέπει να είναι στοχευμένες για την διάγνωση του προβλήματος. Δεν χρειάζεται να υποβάλλονται οι εξεταζόμενοι σε άχρηστες και συχνά δαπανηρές εξετάσεις που όχι μόνο δεν θα προσθέσουν τίποτε στην διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγισή του, αλλά αντίθετα θα προσδώσουν άγχος και ανησυχία στους ίδιους και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Οι εξετάσεις που προαναφέρθησαν δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε έτος. Μία απλή επίσκεψη, σε συνδυασμό με ηλεκτροκαρδιογράφημα και ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις, είναι αρκετά για περιοδικό προληπτικό έλεγχο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι συχνές και αναίτιες επισκέψεις δεν ωφελούν και ειλικρινά δεν είμαι διόλου σίγουρος ότι προλαμβάνουν.